AKTUELNO

Kineski predsednik Si Đinping čestitao je danas severnokorejskom lideru Kim Džong Unu na ponovnom izboru za predsednika Komisije za državne poslove, javila je danas kineska agencija Sinhua.

Si je rekao Kimu da Kina visoko ceni svoje prijateljstvo sa Severnom Korejom i da je spremna da unapredi bilateralne odnose, preneo je Rojters. Severnokorejski lider Kim Džong Un zadržao je najvažnije rukovodeće mesto u zemlji pošto je tokom jedne od najvećih reogranizacija rukovodstva u proteklih nekoliko godina, parlament Severne Koreje imenovao novog nominalnog šefa države i novog premijera.

Kim je dobio novu titulu, javlja Rojters pozivajući se na državne medije ističući da analitičari prognoziraju da će takvi potezi učvrstiti njegovu vlast.

On je, očekivano, ponovo izabran za predsednika Komisije za državne poslove na sednici parlamenta, koji ima moć de jure, ali jako malo i de fakto, navodi južnokorejska agencija KCNA. Ipak, po prvi put, državni mediji izveštavaju o Kimu kao o "vrhovnom predstavniku celog korejskog naroda".

Takvo zvanje odobreno mu je specijalnim dekretom u februaru, prema navodima AP-a, ali nije korišćeno u javnosti do danas.

#Kim Džong Un

#Si Đinping

'