AKTUELNO

Egipatske vlasti su danas u Sakari, nedaleko od Kaira, otvorile grobnicu visokog zvaničnika iz perioda Pete dinastije, ukrašenu obojenim reljefima i dobro očuvanim ispisima.

Grobnica čoveka po imenu Kuvi, plemića iz perioda Pete dinastije (2.500-2.300 pre nove ere), pronađena je u martu u velikoj nekropoli u Sakari, navele su vlasti.

- Kuvijeva grobnica je u obliku slova L i počinje malim hodnikom koji se spušta u predsoblje a zatim u veću odaju sa oslikanim reljefima na kojima je slika sahranjenog čoveka za stolom sa žrvama za bogove - rekao je arheolog koji je vodio otvaranje grobnice.

Ministarstvo za antikvitete je navelo da je grobnica sagrađena uglavnom od belih krečnjačkih cigala, a da slike u njoj sadrže posebnu zelenu smolu i ulja korišćena u grobnicama.

Isti arheološki tim je već otkrio više grobnica iz perioda Pete dinastije i nedavno su na jednom granitnom stubu pronašli natpis posvećen kraljici Setibhor, koja je najverovatnije bila žena faraona Džedkare Isesisa, osmog i pretposlednjeg faraona Pete dinastije.

#Egipat

'