AKTUELNO

Počela je istraga požara u kojem je uništen veliki deo katedrale Notr Dam u Parizu.

Vatrogasci su saopštili da je požar u Notr Damu potpuno ugašen, a arhitekte i stručnjaci su počeli sa procenom štete i pokušavaju da utvrde da li je ovaj istorijski spomenik trenutno stabilan.

Istražitelji pokušavaju da utvrde uzrok požara, a pariski tužilac je otvorio istragu "nenamernog uništavanja vatrom".

U istrazi će biti ispitani i timovi radnika koji su radili na renoviranju katedrale u trentuku kada je izbio požar.

Preliminarna istraga pokazuje da u pitanju nije namerno podmetnut požar, ali će istina tek biti utvrđena.

Foto: Tanjug AP

Loren Nunjes iz francuskog ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da je neposredna opasnost pod kontrolom, ali da nije poznato u kom obimu je vatra oslabila strukturu gotičke građevine.

- Zadatak preko noći je bio da se vatra nađe pod kontrolom, kako ne bi ponovo počela. Sada kada je rizik od nove vatre ostavljenpo strani imamo zadatak da utvrdimo koliko će struktura zgrade izdržati - rekao je on.

On je rekao da se deo kamenog svoda srušio, ali da je glavna konstrukcija preživela. Za 400 vatrogasaca koji su se borili protiv vatre dok su plamenovi uništavali rebrasti krov katedrale, sačinjen od stotina hrastovih greda koje datiraju još iz 13. veka i duge su do 110 metara, poznat kao "le foret" (šuma), prioritet je bio sprečavanje da vatra usred vetra stigne do dve gotičke kule, odnosno zvonika, na zapadnoj fasadi.

Foto: Tanjug AP

Osim štete od vreline, za koju vatrogasci kažu da je dostigla više od 800 stepeni Celzijusovih, stručnjaci takođe moraju da procene štetu od ogromne količine vode koju su vatrogasci polili na katedralu.

Požar je u katedrali izbio sinoć oko 18 časova i vatrogasci su ga gasili skooro devet sati.

#Istraga

#Notr Dam

'