AKTUELNO

Predsednik Rusije Vladimir Putin ponudio je danas predsedniku Francuske Emanuelu Makronu pomoć najboljih ruskih specijalista za obnovu katedrale Notr Dam u Parizu i izrazio saučešće povodom požara koji je oštetio francuski nacionalni simbol, saopštila je pres služba Kremlja.

Notre Dam je francuski istorijski simbol, neprocenjivo bogatstvo evropske i svetske kulture, jedan od najvažnijih hrišćanskih hramova, naglasio je Putin u telegramu Makronu, preneo je TASS.

Foto: Tanjug

Katastrofa koja se dogodila tokom noći u Parizu izazvala je bol u srcima Rusa, kaže se u telegramu. Putin je izrazio nadu da će biti moguće obnoviti katedralu, ponudivši da u Francusku pošalje najbolje ruske specijaliste sa velikim iskustvom u obnovi spomenika kulturne baštine u svetu, uključujući i dela srednjovekovne arhitekture, saopštila je pres služba Kremalja.

Foto: Tanjug

Požar u katedrali Notr Dam u Parizu izbio je u ponedeljak u 18.50 sati, kada je katedrala zatvorena za javnost. U gašenju požara učestvovalo je 400 vatrogasaca. Posle devet sati borbe, rano jutros oko tri časa, francuski vatrogasci uspeli su da stave pod kontrolu požar, koji je potpuno ugašen nekoliko sati kasnije.

#Emanuel Makron

#Notr Dam

#Vladimir Putin

'