AKTUELNO

Sagovornici Pinka saglasni su u oceni da je na snimku, koji se nedavno pojavio, nesumnjivo vođa Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi, kao i da je njegova poruka pokušaj da se ne ugase ideje Islamske države. Prema njihovoj oceni al-Bagdadi želi da podstakne terorističku mrežu na stvaranja teritorijalne osnove na nekoj drugoj tački.

Profesor dr Srđa Trifković, publicista, rekao je da nema nikakve sumnje da je na snimku koji se pojavio al-Bagdadi i da se jasno vidi da se radi o njemu.

Foto: RTV Pink , printscreen

- Kada se uporedi snimak iz Mosula od pre pet godina kada je on imao 42  godine i sada kada ima 47, vidi se da mu je počela malo da sedi brada i zalisci. Malo se popunio u licu i postao kurpulentniji - kaže Trifković i dodaje da se sada oglasio zbog uporišta Islamske države u Siriji, kao i da je potrebno dati podsticaj raznim, kako se to kaže, "ćelijama usamljenih vukova širom sveta", a koji su inspirisani al-Bagdadijem i kalifatom da ne posustanu.

- Zato je on i pozvao na osvetu zbog gušenja teritorijalne osnove kalifata u Siriji. mogu samo da pretpostavim da on sledi dvojnu strategiju. Sa jedne strane da podstakne terorističku mrežu koja nema karakter hijerarhijskog koncepta, već se oslanja na individue, male grupice koje su direktno inspirisane njime. A sa druge strane moguće je da računa na mogućnost stvaranja teritorijalne osnove na nekoj drugoj tački, bilo da je reč o egipatskom Sinaju, južnim Filipinima... ili nekoj drugoj tački gde je aktivan islamski pokret koji bi mogao svoju lojalnost da ponudi njemu. U tom kontekstu gledano mislim da je severna Nigerija i pojas subsaharske Afrike sa izrazito islamskim predznakom - Čad, Mali, Centralnoafrička Republika je najverovatnija lokacija - smatra Trifković.

Foto: RTV Pink , printscreen

Slobodan Samardžija, novinar Politike i dopisnik iz Rusije, ističe da je terorizam sam po sebi takav i da nije jedna koncepcija formirana i da se zna šta se radi, već je to akt očaja kada se vidi da nešto ne možete normalno da uradite.

- Prema nekim ruskim podacima sada su centralna i južna Azija, kao i Evropa postaju ključni za terorizam. Svašta je moguće očekivati od terorista. Ono što od njih ne može da se očekuje jeste da odustanu od toga što su naumili - rekao je Samardžija.

#Islamska država

#Terorizam

'