AKTUELNO

Kina i SAD održale su danas "produktivan" trgovinski razgovor, a pregovori čiji je cilj okončanje trgovinskog rata, biće nastavljeni sledeće nedelje u Vašingtonu, izjavio je američki ministar finansija Stiven Mnučin, prenosi Rojters.

Mnučin je, zajedno sa američkim trgovinski predstavnikom, Robertom Lajthajzerom, održao novu rundu pregovora sa kineskim vicepremijerom Liu Heom.

- Ambasador Lajtthajzer i ja smo upravo završili produktivan sastanak s kineskim vicepremijerom Liu Heom. Nastavićemo razgovore u Vašingtonu naredne sedmice -  napisao je Mnučin na svom Tviter nalogu, ne iznoseći detalje razgovora.

Sagovornici su se posle razgovora pojavili pred kamerama ljubazno razgovarajući, ali nisu davali izjave novinarima. SAD zahtevaju da Kina preduzme brojne trgovinske i ekonomske mere koje se kreću od smanjenja subvencija u industriji do sprečavanja prisilnog transfera tehnologije na koji su, kako tvrdi Vašington, primorane američke kompanije koje žele da uđu na kinesko tržište.

Trgovinski spor između dve zemlje počeo je prošle godine pošto su SAD iznele brojne optužbe protiv Kine, tvrdeći da se bavi krađom američkih trgovinskih tajni i da prisiljava kompanije da predaju svoje tehnologije kineskim partnerima u zamenu za pristup tržištu.

Tramp je uveo tarife na kinesku robu u vrednosti od 250 milijardi dolara, što je otprilike polovina onoga što SAD kupuju od Kine. Kina je uzvratila carinama na američke proizvode u vrednosti od oko 110 milijardi dolara.

#Amerika

#Kina

'