AKTUELNO

Centralne banke širom sveta su u prvom kvartalu 2019. godine kupile najveće količine zlata u poslednjih šest godina, pri čemu je Rusija osigurala vodeću poziciju jer nastoji da smanji zavisnost od dolara.

Globalne rezerve zlata porasle su za 145,5 tona od početka godine do kraja marta, što je povećanje od 68 odsto u odnosu na isti period 2018. godine.

To je i najveći porast globalnih rezervi za ovaj period od 2013. godine, prema najnovijem izveštaju Svetskog saveta za zlato (WSG). Ruska centralna banka je u prvom tromesečju u svoje trezore dodala 55,3 tone zlata, zahvaljujući čemu su njene, ionako velike rezerve, dostigle 2.168,3 tone, što je tu zemlju ponovo učinilo najvećim kupcem zlata, navodi se u izveštaju, a prenosi Raša tudej.

- Rusija je kupila 274,3 tone zlata u 2018. godini, dok je drastično smanjila posed američkih obveznica, u sklopu svojih napora da diverzifikuje devizne rezerve u dolarima - poručuju iz Svetskog saveta za zlato. Kina je zauzela drugo mesto, budući da je u prvom kvartalu kupila 33 tone zlata.

Zvanični Peking je u decembru 2018. godine ponovo počeo sa kupovinom zlata nakon više od dve godine pauze. I nekoliko drugih zemalja značajno je povećalo svoje zlatne rezerve, uključujući Ekvador, Tursku, Indiju i Kazahstan.

Želja za kupovinom tog plemenitog metala bila je podstaknuta "ekonomskom neizvesnošću koju su prouzrokovale trgovinske tenzije, sporiji rast i klima niskih ili negativnih kamatnih stopa", ocenjuje se u izveštaju Saveta. Rusija je trenutno peta u svetu po zalihama zlata.

#Rusija

#Zlato

'