AKTUELNO

Turska se ne distancira od NATO-a kupovinom ruskih odbrambenih raketnih sistema S-400 i Ankaru ne bi trebalo onemogućiti kupovinu američkih aviona F-35, izjavio je turski ministar odbrane Hulusi Akar.

SAD koje su s Turskom saveznici u okviru NATO-a, zamerile su Ankari zbog odluke da kupi ruski sistem S-400 i naglasile da ti sistemi nisu kompatibilni s drugim sistemima Alijanse, kao i da bi zbog toga mogli da predstavljaju pretnju za borbene avione F-35 američkog Lokid Martina, navodi Rojters.

Turska je partner u proizvodnji F-35 i važila je za izglednog kupca ovih letelica, podseća Rojters. Akar je u intervjuu za televiziju NTV rekao da bi isključivanje Ankare iz projekta F-35 predstavljalo "vrlo ozbiljno" opterećenje za druge partnere u tom projektu.

-Isključivanje nas zato što bilo koja zemlja to želi da učini ne bi bilo u skladu s pravdom, zakonima i pravima. To ne bi smelo da se dogodi - istakao je Akar.

On je precizirao da je Ankara već pokušavala da objasni SAD i drugim partnerima u projektu F-35 da sistemi S-400 neće predstavljati pretnju zbog nekompatibilnosti za američke borbene avione, dodajući da je Turska preduzela mere kako bi sprečila takve pretnje.

#Ankara

#Turska

'