AKTUELNO

Bivši britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson izjavio je da neće isplatiti 39 milijardi funti (oko 44 milijardi evra) koliko je dogovoreno za izlazak Britanije iz Unije ukoliko EU ne ponudi Londonu bolji sporazum od onog koji je trenutno na stolu.

On je to rekao za britanski Sandej tajms u jeku kampanje za premijera, prenosi AP. U ponedeljak zvanično počinje takmičenje za izbor novog lidera Konzervativne stranke, nakon što je Tereza Mej u petak podnela ostavku i na mesto premijera.

Kako se navodi, stranka očekuje da novi lider bude izabran krajem jula. Džonson koji se među prvima kandidovao rekao je za list da je on jedini kandidat koji može da pobedi Laburističku stranku koju predvode Džeremi Korbin i Bregzit stranka Najdžela Faraža. Džonson, koji se najviše zalaže za Bregzit, obećao je da će izvući Britaniju iz EU do 31. oktobra, čak i bez dogovora.

On i drugi kandidati na mesto premijera smatraju da mogu da dobiju bolje uslove od lidera EU nego što ej to uspela Tereza Mej sa svojim sporazumom koji nije usvojen u parlamentu. Međutim lideri EU još ranije su najavili da neće menjati uslove dogovorenog ugovora. Kako se navodi, nominacije za mesto novog predsednika stranke primaju se do ponedeljka popodne.

#Boris Džonson

#EU

'