AKTUELNO

Saučešće su izrazili mnogi svetski lideri.

Evropski lideri osudili su napad na džamiju u Kvebeku, u kojem je ubijeno šest, a ranjeno osam osoba, i izrazili solidarnost sa kanadskim narodom i porodicama žrtava.

-Evropska unija je sa Kanadom i Kanađanima u ovom tužnom danu - poručila je visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini na svom nalogu na Tviteru.

Austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc naveo je da "oštro osuđuje" pucnjavu u džamiji, preneo je Politiko.eu.

-Moje misli su sa porodicama i prijateljima žrtava - istakao je Kurc na svom nalogu na Tviteru.

Francuski predsednik Fransoa Oland najoštrije je osudio, kako je rekao, "gnusan napad" na džamiju u Kvebeku.

On je ocenio da je meta terorista bio "duh mira i otvorenost naroda Kvebeka", naveo je AFP.

Saučešće su izrazili i drugi evropski lideri, poput generalnog sekretra NATO Jensa Stoltenberga i predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija.

Šest osoba je ubijeno, a osam ranjeno kada su naoružani napadači otvorili vatru na džamiju u Kvebeku, saopštila je noćas policija.

Dve osobe osumnjičene za napad su uhapšene, rekla je portparolka policije dodavši da ništa ne ukazuje da ima još osumnjičenih, preneo je Rojters.

Prema njenim rečima, istraga o napadu je u toku.

Policija tretira napad na muslimane u Kvebeku kao teroristički, dodala je ona.

-Osuđujemo ovaj teroristički napad na muslimane. Kanadski muslimani su važan deo našeg nacionalnog bića - rekao je kanadski premijer Džastin Trudo, preneo je AFP.

Prema izjavi jednog očevica za Rojters, tri naoružana napadača otvorila su vatru na oko 40 ljudi koji su se nalazili u Islamskom kulturnom centru u Kvebeku.

Č.N.

#Kanada

#Napad

#Političar

#Svet

#Terorizam

'