AKTUELNO

Jedan od najvećih afričkih rezervata divljih životinja, Niasa u Mozambiku, obeležava godinu dana od kako lovokradice nisu ubile nijednog slona, što stručnjaci ocenjuju kao izvanredan razvoj na ovom područjui gde je u poslednjih nekoliko godina ubijeno više hiljada životinja.

Očigledan preokret u rezervatu Niasa u udaljenom regionu severnog Mozambika dolazi nakon uvođenja policijskih snaga za brzu intervenciju i još agresivnijeg patroliranja, navodi se u njujorškom Društvu za očuvanje divljih životinja koje upravlja rezervom sa vladom Mozambika i nekoliko drugih partnera.

Uprkos ovom napretku, biće potrebno mnogo godina da se broj slonova u Niasi vrati na prethodne nivoe, čak i ako krivolov ostane pod kontrolom, prenosi AP. Agresivni krivolov tokom godina smanjio je broj Niasinih slonova 2016. sa oko 12.000 na nešto više od 3.600.

Nove mere, koje je predsednik Mozambika Felipe Niusi lično odobrio, podstakle su očekivanja da će Niasini slonovi "imati istinsku šansu za oporavak", saopštila je grupa za očuvanje. Lovokradice su poslednji put u rezervatu Niasa ubile slona 17. maja 2018. godine, rekao je predsednik Niusi.

#Slon

'