AKTUELNO

Vrednost bitkoina je u danas premašila 11.000 dolara na azijskom trgovanju, dostigavši najviši nivo u više od 15 meseci, jer su kriptovalute ponovo dospele u centar pažnje nakon promocije Fejsbukovog projekta vlastite virtuelne kovanice "libre".

Najveća svetska kriptovaluta, bitkoin, uzletela je na dnevni maksimum od 11.307,69 dolara danas popodne po honkoškom vremenu, prema bitkoin cenovnom indeksu platforme Koindesk, koja uzima u obzir cene ove digitalne valute na različitim berzama. To je najviši nivo od 5. marta 2018. godine, prenosi tv mreža CNBC.

Od početka ove godine, vrednost bitkoina je skočila za 170 procenata. NJegov uspon je doprineo takođe rastu cena drugih digitalnih novčića, poput etereuma, čija se vrednost ove godine više nego udvostručila. Čini se da su investitori odlučili da ignorišu ružno sećanje na prošlogodišnje "pucanje bitkoin balona", nakon što je ova kriptovaluta u decembru 2017. dostigla rekordnu vrednost od preko 19.000 dolara. NJegova cena je dramatično pala tokom 2018. i početkom 2019. se kretala na nivou od samo 3.000 dolara.

Međutim, od kraja februara ove godine, bitkoin je ponovo krenuo uzlaznom putanjom, pošto su velike kompanije počele da najavljuju sopstvene projekte vezane za kriptovalute, navodi se u tekstu.

#Dolar

'