AKTUELNO

Kanadski premijer Džastin Trudo obećao je da će podržati Ukrajinu pred ruskom "pretnjom" tokom sastanka s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

- Posle ruske agresije i pokušaja da se minira suverenitet Ukrajine, što uključuje i ilegalnu aneksiju Krima, važno je da zemlje kao što je Kanada stanu uz svog partnera. Ruske akcije nisu pretnja samo Ukrajini nego i međunarodnom pravu - rekao je Trudo na konferenciji.

Dva lidera su razgovarala na marginama konferencije o reformama u Ukrajini, na kojoj učestvuju predstavnici tridesetak država, EU i organizacija poput Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke i NATO.

Trudo je takođe rekao da je "užasnut" povratkom Rusije u Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope (PŠE) "i pored toga što nije oslobodila ukrajinske mornare", privedene posle sukoba u Azovskom moru u novembru 2018. Tom prilikom je ruska mornarica zaplenila i tri ukrajinska broda.

Zelenski je rekao da je "razočaran" takvom odlukom Saveta Evrope. Ukrajina je juče u znak protesta objavila da povlači poziv PŠE da posmatra parlamentarne izbore 21. jula.

Trudo i Zelenski su razgovarali i o prodaji kanadskog oružja Ukrajini, slanju kanadskih vojnih instruktora u tu zemlju i reformama i borbi protiv korupcije.

#Džastin Trudor

#Kanada

'