AKTUELNO

Muškarac je identifikovan kao Abdulah Reda al Hamami, 29-godišnji Egipćanin rođen u Dakahliji.

Muškarac koji je danas vitlao mačetom u pokušaju ulaska u pariski muzej Luvr i kojeg su francuski vojnici pogodili iz vatrenog oružja, državljanin je Egipta koji je stigao u Francusku krajem januara.To je izjavio izvor blizak istrazi.

U centru Pariza ispred Luvra došlo je do pucnjave u kojoj je, prema prvim informacijama francuskih medija, ranjen napadač.

Kako je saopštila francuska policija, napadač je uzvikivao "Alahu akbar", a u torbi nije pronađen eksploziv.

Ranjeni napadač je u teškom stanju prevezen kolima hitne pomoći u bolnicu, na čijem ulazu se nalaze pripadnici francuske policije koji čuvaju prilaz.

Vatru je prvi otvorio francuski vojnik, pucajući na čoveka koji je sa sumnjivom torbom i naoružan mačetom pokušao da uđe u čuveni muzej.

Zasad nije jasno da li je do pucnjave došlo u galeriji ili na nekom od ulaza u kompleksu Kursel d Luvr, jer lokalni mediji objavljuju oprečne informacije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova navelo je na Triveru da je u toku "ozbiljan bezbednosni incident".

Iz policije je saopšteno da je muškarac planirao teroristički napad i da je najverovatnije delovao sam, ali da je uhapšena još jedna osoba zbog sumnjivog ponašanja.

- Radi se o napadu pojedinca, koji je očigledno bio agresivan, te predstavljao pretnju. Njegovi povici navode nas da poverujemo da je imao u planu da izvrši teroristički napad - saopštila je policija.

Jedan od svedoka je izjavio da su se odjednom začule sirene za uzbunu, posle čega se muzej automatski zatvorio, a više naoružanih čuvara je potrčalo ka ulazu.

Turisti koji su se zatekli u Luvru su pred evakuaciju dobili naređenje da se okupe u hodnicima i sednu na pod dok opasnost ne prođe, a sva vrata u muzeju su se zaključala.

I. P./S. P.

#Pariz

#Policija

#Pucnjava

#Vojska

'