AKTUELNO

Američki Stejt department odobrio je prodaju oružja Tajvanu u vrednosti od 2,2 milijarde dolara, saopštilo je ministarstvo odbrane SAD.

Obaveštenje o prodaji, koja uključuje 108 tenkova M1A2 "Abrams" i 250 ručnih raketnih bacača "stinger", prosleđeno je i Kongresu. Kongres ima 30 dana za ulaganje žalbe, što se izvesno neće desiti.

Saopštenje će gotovo sigurno razljutiti Kinu, koja Tajvan smatra delom svoje teritorije. Peking i Vašington su već mesecima u trgovinskom ratu.

Tajvan je početkom juna potvrdio nameru da Vašingtonu prosledi narudžbinu, a Kina je zatim izrazila "ozbiljnu zabrinutost" tim povodom.

Novo oružje će "modernizovati" opremu tajvanske vojske i "neće uticati na ravnotežu snaga u regionu", navedeno je u američkom saopštenju.

Kina smatra Tajvan delom svoje teritorije. Tim ostrvom vlada rivalski režim čiji pripadnici su tu našli utočište 1949, posle poraza od komunista u građanskom ratu.

S druge strane, Vašington je 1979. prekinuo diplomatske odnose s Tajvanom da bi priznao vlasti u Pekingu kao jedine predstavnike Kine ali je i dalje najmoćniji saveznik i glavni snabdevač oružjem odmetnutog ostrva. Predsednik SAD Donald Tramp ne krije nameru da pojača veze s Tajvanom, pre svega putem prodaje sofisticiranog oružja.

#Donald Tramp

#Kina

#Tajvan

#oružje

'