AKTUELNO

Indijska svemirska agencija ispituje tehničke probleme koji su sprečili lansiranje sonde koja je trebalo da sleti na tamnu stranu Meseca i očekuje se da narednih dana bude saopšten novi datum za lansiranje.

Misija "Čandrajan 2" je opozvana manje od sat vremena pre lansiranja jer je primećena "tehnička greška" u 640 tona teškoj raketi-nosaču.

Iz svemirske agencije je navedeno da će novi datum za lansiranje biti odredjen narednih dana ali nisu izneti nikakvi detalji.

Sonda Čandrajan, što je sanskritska reč za "Mesečevo vozilo", treba da sleti na Mesečev južni pol i pošalje rover da ispita rezerve vode koje je otkrila prethodna indijska lunarna misija.

Navedeno je da trenutak lansiranja mora ispuniti nekoliko tehničkih kriterijuma i da bi mogle proći nedelje ili meseci do novog pokušaja. I raketa i sonda su bezbedni jer su veoma zapaljivi tečni vodonik i tečni kiseonik uklonjeni iz rakete.

Kako je rečeno, detalji problema će biti saopšteni kada naučnici ispitaju raketu i urade punu analizu.

Ako Indija uspe da spusti sondu na tamnu stranu Meseca, postaće četvrta zemlja kojoj je to pošlo za rukom. Pre nje su to učinile SAD, Rusija i Kina.

#Indija

'