AKTUELNO

Smrtonosna epidemija ebole u Kongu proglašena je međunarodnom zdravstvenom krizom, objavila je danas Svetska zdravstvena organizacija nakon što se virus proširio ove nedelje na grad od dva miliona ljudi.

Stručni odbor SZO je odbio u tri navrata da savetuje agenciju Ujedinjenih nacija za zdravstvo da sačini deklaraciju za ovu epidemiju, za koju su drugi stručnjaci tvrdili da je odavno ispunila uslove za proglašenje.

Više od 1.600 ljudi umrlo je od avgusta u drugoj najsmrtonosnijoj epidemiji ebole u istoriji, koja se odvija u regionu opisanom kao ratna zona.

Ove nedelje potvrđen je prvi slučaj ebole u Gomi, glavnoj regionalnoj raskrsnici u severoistočnom Kongu sa međunarodnim aerodromom na granici sa Ruandom. Zdravstveni stručnjaci strahuju od ovog scenarija već mesecima.

Foto: Pixabay.com

Deklaracija o globalnoj zdravstvenoj krizi često donosi veću međunarodnu pažnju i pomoć, ali i zabrinutost da bi "nervozne" vlade mogle preterano reagovati zatvaranjem granica.

- I dok rizik od regionalnog širenja ostaje visok, rizik izvan regije je nizak - izjavio je šef Svetske zdravstvene irganizacije Tedros Adhanom Gebrejesus nakon objave u Ženevi.

Ovo je peta takva deklaracija u istoriji. Prethodne hitne situacije proglašene su za razarajuću epidemiju ebole u zapadnoj Africi od 2014. do 2016. godine koja je odnela više od 11.000 života.

#Ebola

'