AKTUELNO

Funkcioner Stejt departmana Džordž Kent rekao je u intervjuu Militari Tajms da je rat između Ukrajine i donbaskih republika umanjena verzija onoga što bi mogao doneti rat SAD sa Rusijom

- Ukrajina je laboratorija metoda i procedura. Ruska armija je u Donbasu organizovala školu za obuku snajperista. Umesto da je izvode unutar Rusije – oni to rade na liniji fronta. U Ukrajini. Veći deo naoružanja na kome rade, a koje se potom pojavljuje na drugim mestima, uključujući Siriju, Rusi prvo istestiraju u Ukrajini - kazao je Kent.

Kent je zamenik pomoćnika državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove, prenosi portal Fakti.

On tvrdi i da Rusija "doktrinu hibridnog ratovanja" primenjuje već pet godina

Foto: www.state.gov

- Ruska doktrina predviđa upotrebu klasičnih vojnih snaga, mehanizovane pešadije, tenkova, artiljerije, komandosa, sredstava za radio-elektronsku borbu, bombardovanja i sajber-napade. To i jeste hibridno ratovanje - tvrdi Kent.

On uticaj Rusije naziva pogubnim i naglašava:

Dodaje da moramo da budemo spremni da se tome suprotstavimo. I da to činimo u dužem periodu.

On je podsetio na tvrdnju komandanta američkih komandoskih jedinica, generala Rejmonda Tomasa, da su se njegovi vojnici prošle godine u Siriji suočili sa "napadom ruskih sistema za radioelektronsdku borbu".

Tomas je Siriju nazvao "mestom gde protivnici protiv SAD vode najagresivniju elektronsku borbu".

- Pomažući ukrajinskoj armiji da se suprotstavi ruskoj agresiji, mi imamo priliku da izučavamo kako Rusija ratuje u Ukrajini. Naše oružane snage pažljivo motre kakvu opremu, taktiku i metode koriste Rusi. Iskustva iz Ukrajine biće nam od koristi i u Siriji - priznao je Kent i dodao da je Ukrajina za Amerikance "dragocena laboratorija"

#Rusija

#SAD

#Vojska

'