AKTUELNO

Japanska vlada smanjila je danas prognozu domaćeg privredog rasta za ovu godinu, uglavnom zbog slabijeg izvoza.

To je, kako ocenjuje Rojters, signal da trgovinski rat između SAD i Kine uzima sve veći danak u trećoj najvećoj svetskoj ekonomiji. Realni rast bruto domaćeg proizvoda Japana će, kako se sada očekuje, iznositi 0,9 odsto u fiskalnoj godini koja se završava u martu 2020. godine, prema najnovijim projekcijama japanske vlade, prezentovanim na Savetu za ekonomsku i fisklnu politiku, vrhovnom ekonomskom panelu vlade.

To predstavlja smanjenje u odnosu na prethodnu projekciju vlade i prognozirani rast od 1,3 odsto. Za narednu fiskalnu godinu, koja počinje u aprilu 2020. godine, vlada prognozira rast od 1,2 odsto. Ipak, projekcije vlade su znatno optimističnije od prognoza privatnog sektora, budući da tržišni analitičari procenjuju da će nacionalna privreda porasti po stopi od samo 0,5 odsto u tekućoj i narednoj fiskalnoj godini, zbog smanjenja izvoza i efekta planiranog povećanja poreza na dodatu vrednost u oktobru.

Obaranje vladinih projekcija prvenstveno je posledica usporavanja izvoza, čiji će rast, kako sada očekuje vlada, usporiti na 0,5 odsto u odnosu na 3,0 odsto koliko je projektovano u januaru. To bi bio najsporiji rast izvoza od fiskalne 2012. godine, kada je registrovao pad od 1,7 procenata, prema zvaničnim ocenama vlade.

#Japan

'