AKTUELNO

Prihodi kompanije Epl od prodaje "ajfona" pali su na ispod polovine ukupnih kvartalnih prihoda tog tehnološkog giganta, što se dogodilo prvi put u sedam godina.

Izvršni direktor Epla Tim Kuk je, međutim, novonastali zaokret okarakterisao kao uspešnu diverzifikaciju od jednog pojedinačnog proizvoda i istovremeno je prognozirao rezultate koji će nadmašiti predviđanja Volstrita. U trećem fiskalnom kvartalu koji je završen u junu, Epl je prijavio rast prihoda od jedan odsto na 53,8 milijardi dolara i pad zarade po akciji od sedam odsto na 2,18 dolara, u poređenju sa očekivanjima od 53,39 milijardi dolara i 2,10 dolara po akciji, prema podacima Refinitiva.

U kompaniji su saopštili da su vratili više od 21 milijarde dolara akcionarima tokom trećeg fiskalnog tromesečja, uključujući 17 milijardi dolara na ime otkupa deonica, prenosi agencija Rojters. Trend opadanja prodaje mobilnih telefona u svetu naterao je Epl da se fokusira na uređaje kao što je "apple watć" i na rast u sektoru muzike, aplikacija, igrica...

- U kontinentalnoj Kini, ukupan broj korisnika Eplovih uređaja je, prema rečima Kuka, porastao u trećem fiskalnom kvartalu, što je pomoglo kompaniji da poveća tržište svojih usluga, čija je prodaja porasla za više od deset odsto. "Mi smo zapravo zabeležili rast u kontinentalnoj Kini. Prihodi koji se ne tiču prodaje ajfona povećani su za 17 odsto. Rasli smo u svakoj kategoriji, sem u kategoriji ajfona - izjavio je Kuk.

Na globalnom nivou, međutim, prodaja "ajfona" pala je za 12 odsto, na 25,99 milijardi dolara, nakon što je pala za 17 odsto u prethodnom kvartalu. Prihodi od nosivih i drugih uređaja porasli su za skoro 50 odsto, nadmašivši tako očekivanja, dok su prihodi od usluga porasli za 12,6 odsto na 11,46 milijardi dolara.

U Eplu očekuju da će prihodi u tekućem četvrtom fiskalnom kvartalu biti između 61 i 64 milijarde dolara, u poređenju sa procenama analitičara od 61,02 milijarde dolara.

#Novac

'