AKTUELNO

Zvaničnici Novog Zelanda priznali su danas da su napravili grešku dozvolivši Brentonu Tarantu, optuženom za ubistvo 51 osobe u dve džamije u Krajstčerču, da iz svoje zatvorske ćelije pošalje pismo.

Pismo na šest stranica Brentona Taranta objavljeno je ove nedelje na veb sajtu 4chan, koji je postao ozloglašeno mesto gde beli rasisti mogu da iznesu svoje stavove, preneo je AP.

Pismo je objavljeno u osetljivo vreme, kada druge navodne ubice od El Pasa do Norveške citiraju Taranta kao inspiraciju, navodi agencija.

Čini se da je pismo napisano olovkom u maloj belešci i upućeno Alenu u Rusiji.

Veći deo pisma izgleda relativno bezazleno i govori o njegovom jednomesečnom putovanju u Rusiju 2015. godine.

Ali on u pismu, takođe, upozorava da će doći do "velikog sukoba" i koristi jezik koji se može tumačiti kao poziv na uzimanje oružja.

Ministar za unutrašnje poslove Kelvin Dejvis rekao je u izjavi da misli da zatvorski sistem nije trebalo da dozvoli Tarantu da pošalje pismo.

- Jasno sam stavio do znanja da se to ne može ponoviti - rekao je Dejvis.

Ali Dejvis je, takođe, rekao da svi novozelandski zatvorenici imaju prava koja uključuju mogućnost slanja i primanja pošte.

On je rekao da zatvorski sistem može da uskrati prepisku i uskrati slanje ili prijem nekih drugih Tarantovih pisama.

- Nikada pre nismo morali da se bavimo zatvorenikom na ovaj način, a ja sam postavljao pitanja o tome da li su naši zakoni podobni u tu svrhu i pitao sam za savete koje promene sada možda treba da izvršimo - rekao je Dejvis.

#Novi Zeland

#Ubica

'