AKTUELNO

Francuski predsednik Emanuel Makron poručio je danas, nakon sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u tvrđavi Breganson, da je uveren da je budućnost Rusije vezana za Evropu.

- Uveren sam da je budućnost Rusije u potpunosti vezana za Evropu. Verujemo u Evropu koja se prostire od Lisabona do Vladivostoka - naveo je Makron na Tviteru.

On je dodao da je sa Putinom razgovarao o šumskim požarima u Sibiru i topljenju permafrosta u toj oblasti.

- Rusija se suočava sa razarajućim posledicama klimatskih promena. Drago mi je da je odlučila da počne ratifikaciju Pariskog klimatskog sporazuma, što je značajan simboličan potez i trebalo bi da pratimo taj put - poručio je Makron.

TASS dodaje da su lideri dve zemlje izrazili posvećenost uspostavljanju dugoročne stabilnosti u Libiji i vraćanju reda u zemlji.

Što se tiče Sirije, Makron je ukazao na neophodnost hitanog prekida vatre u provinciji Idlib u skladu sa sporazumima postignutim na sastanku u Sočiju 17. septembra 2018.

Sastanak predsednika Rusije i Francuske, koji je sinoć održan, trajao je više od dva i po sata, saopštila je pres služba ruskog predsednika.

Putin i Makron razgovarali su o nizu najznačajnijih međunarodnih tema, kao što su i najavili na konferenciji za novinare uoči sastanka, poput situacije u Siriji, Libiji, iranskom nuklearnom sporazumu i izgledima za održavanje još jednog samita u Normandijskom formatu.

#EU

#Emanuel Makron

#Rusija

'