AKTUELNO

Francuski predsednik Emanuel Makron založio se danas za novi ekonomski poredak, ukazavši na krizu bez presedana u tržišnoj ekonomiji.

On je u govoru na godišnjoj konferenciji ambasadora u Jelisejskoj palati rekao i da Evropa treba da preispita svoje veze sa Rusijom. ; U jeku neizvesnosti oko američke trgovinske politike Makron je rekao da je tržišna ekonomija suviše zavisna od finansija, da stvara nejednakosti koje potresaju politički poredak.

- Mi živimo na kraju zapadne hegemonije u svetu, delimično kao rezultat zapadnih grešaka tokom prošlih vekova - rekao je Makron.

Francuski predsednik je rekao da je vreme da Evropa ponovo definiše svoje veze sa Rusijom, da proveri njene globalne ambicije i izbegne da bude uhvaćena u sredini izmedju dve strane u novom hladnom ratu. Makron nije rekao da li želi da EU ukine sankcije uvedene zbog ruskog pripajanja Krima ali je rekao da nove sankcije nisu u interesu Unije.

U diplomatskom govoru danas Makron je upozorio da je velika strateška greška delovati tako da se Rusija sve više odguruje. ; ; Evropske "slabosti i greške" pomogle su Rusiji da podstakne svoj savez sa Kinom i oživi svoj uticaj u Siriji, Libiji i oko Afrike, rekao je on.

#Emanuel Makron

'