AKTUELNO

Talibani su krenuli danas u ofanzivu na strateški važan avganistanski grad Kunduz, na severu zemlje, koji je već više puta napadan poslednjih godina, javila je avganistanska vlada.

Portparol predsednika Sedik Sediki rekao je da avganistanske bezbednosne snage odbijaju napad u nekim delovima grada koji je raskrsnica preko koje se lako dolazi do velikog dela severnog Avganistana i glavnog grada Kabula. Portparol je rekao da su talibani zauzeli položaje u civilnim delovima grada. Napad se dogadja u trenutku kada talibani i izaslanik SAD nastavljaju pregovore u Kataru o okončanju tog rata. Obe strane su poslednjih nedelja davali naznake da su blizu postizanja sporazuma.

Kunduz je na kratko pao u ruke talibana 2015. godine i od tada su ga oni napadali više puta. Portparol talibana Zabninulah Mudžahid je u poruci preko Tvitera napisao da se radi o napadu velikih razmera i da je više važnih lokacija palo u ruke pobunjenika.

- Talibani su jutros napali grad Kunduz iz više pravaca. Prisutni smo u gradu i zauzimamo zvanične zgrade jednu za drugom - rekao je Mudžahid, prenosi Frans pres. Novinar te agencija javlja da se u gradu čuje paljba iz lakog i velikokalibarskog naoružanjaiz četiri zone u Kunduzu.

#Talibani

'