AKTUELNO

Muškarci iz amazonskog plemena Tembe sve češće stavljaju tradicionalne ratničke boje i s lukovima i strelama patroliraju svojom zemljom duboko u amazonskoj prašumi, a priča o nadolazećem sukobu s ilegalnim drvosečama je sve glasnija.

Tenzije oko teritorije su dosegle nove visine pošto su šumski požari, koji se obično podmeću da bi se raščistilo zemljište, proteklih nedelja uništili velike delove brazilske Amazonije. Neki od urodjeničkih naroda koji žive u Amazoniji kažu da deforestacija preti njihovoj zemlji i načinu života. Taj problem postoji odavno, i eskalira. Pripadnici plemena Tembe su više puta upozoravali drvoseče da se drže dalje od njihovog rezervata a 27. avgusta su preduzeli i akciju.

Ljudi iz sela Tekoho su na šumskoj stazi videli drvoseče koje su motornim testerama, kamionima i traktorima obarali i odvozili drveće. Ratnici Tembea su napravili snimak a potom oterali drvoseče i zapalili njihovu opremu.

- Uništili smo njihovu mehanizaciju jer oni odavno uništavaju naše živote. Naš život je šuma - rekao je Ronilson Tembe. On je u nedavnoj patroli kroz šumu bio prekriven lišćem od glave do pete i nosio je veliki crveni rog kojim je dozivao saborce.

Tembe su ponosni na svoju pobedu ali se plaše odmazde. Policija je počela nadzor improvizovanih pilana oko zemlje Tembea nakon što je poglavica sela Tekoho prijavio pretnje smrću.

- Sa svakim narednim danom, naše selo je sve bliže invaziji. Ne želimo da nas ubiju mecima. Želimo da federalna vlada preuzme odgovornost i garantuje nam pravo da živimo na svojoj zemlji, da živimo u miru - rekao je poglavica Serdjo Muksi Tembe. On je na glavi nosio šareni venac od perja makaa i drugih ptica a na ručnom zglobu tradicionalnu narukvicu od kosti, odmah do digitalnog sata.

Teritorija Alto Rio Gvama, dom Tembea, zakonom je zaštićena. Medjutim, u realnosti se nalazi pod opsadom drvoseča koji žele da se domognu vredne drvne gradje u brazilskoj državi Para, jednoj od najvećih proizvodjača i izvoznika drveta. Para je, kao i druge države u Amazoniji, pogodjena hiljadama požara koji su pojačali medjunarodnu zabrinutost za najveću svetsku prašumu, smatranu za ključni bedem u borbi protiv klimatskih promena. Ekipa novinara Asošiejted presa je danima boravila u Amazoniji da bi dokumentovala vatre i deforestaciju u udaljenom rezervatu, do kog je moguće doći ili rekom ili veoma lošim putevima. U selu Tekoho, na obali reke Gurupi, živi oko 600 pripadnika plemena Tembe u čijem načinu života se mešaju tradicija i modernost. Seljani love pirane i ptice, beru voće i s prašumskog drveća uzimaju sastojke za tradicionalne lekove, dok drugi gledaju televiziju ili se preko telefona kače na internet u kolibama sa slamnatim krovovima.

#drvoseča

'