AKTUELNO

Kineski uvoz soje iz SAD povećan je u avgustu za šest puta u odnosu na godinu ranije, pokazali su danas objavljeni carinski podaci.

Razlog tome je popuštanje tenzija u trgovinskom sporu između dve vodeće svetske ekonomije, ocenjuje agencija.

Kina, najveći svetski kupac soje, uvezla je prošlog meseca 1,68 miliona tona uljarica iz SAD-a, što je rast u odnosu na 265.377 tona pre godinu dana i za 84 odsto više u odnosu na prošlomesečnih 911.888 tona, prema podacima koje je objavila kineska carinska uprava.

Uvoz soje iz SAD-a "presušio" je u drugoj polovini 2018. godine, pošto je Peking u julu uveo 25-procentnu tarifu na niz američkih proizvoda, uključujući soju, u okviru trgovinskog spora između dve zemlje.

Kineske državne kompanije su, međutim, počev od decembra obnovile kupovinu oko 14 miliona tona uljarica od američkih poljoprivrednika, tokom privremenog primirja.

Kineski uvoz soje iz Brazila, vodećeg dobavljača, iznosio je u avgustu 6,68 miliona tona, što je pad u odnosu na prošlogodišnjih 7,95 miliona tona, ali neznatno više u odnosu na 6,42 miliona tona u julu.

Isporuke iz Argentine povećane su na 654.555 tona, što je za 19,5 odsto više u odnosu na prošlogodišnjih 547.942 tona, pokazali su podaci.

#Kina

#SAD

#Trgovina

'