AKTUELNO

Novoizgrađeni najveći međunarodni aerodrom na svetu "Dasing" danas je u Pekingu svečano otvorio predsednik Kine Si Đinping.

Foto: Printscreen YouTube/CGTN

Izgradnja aerodroma počela je 2014. godine, projekat je koštao 11,4 milijardi američkih dolara, a letovi sa ovog aerodroma pokriće 112 desetinacija širom sveta.

Prema najavama, "Peking Dasing Aerodrom" će do 2021. godine primiti oko 45 miliona putnika, a posle 2025. godine 72 miliona putnika godišnje.

Foto: Tanjug AP/Naohiko Hatta

Terminali novog aerodroma su na površini jednakoj oko 100 fudbalskih terena, a čitav kompleks se prostire na 47 kvadratnih kilometara .

Terminal aerodroma "Dasing" je u obliku morske zvezde kako bi putnicima bilo omogućeno da od sigurnosnih provera do najudaljenijih gejtova ne moraju da pešače više od 600 metara, što je oko osam minuta.

Foto: Printscreen YouTube/CGTN

Novi aerodrom ima četiri piste i 268 mesta za parkiranje aviona, a od Pekinga je udaljen 45 kilometara, odnosno dvadesetak minuta putovanja brzim vozovima.

Aerodrom "Dasing" otvoren je samo nekoliko dana pred 1. oktobar kada će Narodna Republika Kina obeležiti 70 godina postojanja.

#Aerodrom

#Kina

#Si Đinping

'