AKTUELNO

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je danas na jačanje Evrope i njenih vrednosti upozoravajući da "veliki strahovi" hrane "fascinaciju" prema autoritarnim režimima.

Makron je u govoru pred Parlamentarnom skupštinom Saveta Evrope u Strazburu rekao da je u svetu zabaleženo znatno "slabljenje multilateralnog sistema". Prema njegovim rečima, Evropa se suočava sa terorističkim pretanja, klimatskim, demografskim i digitalnim promenama, krizom globalnog kapitalizma i pitanjima nejednakosti.

- Svi ti fenomeni imaju svoju logiku, dinamiku a ponekad su duboko različiti, što dovodi do povratka velikih strahova. Sa tim strahovima ide iracionalnost i gubitak poverenja - rekao je Makron navodeći da se na taj način stvara "pogodno tlo" za jednostranost ili rastuću fascinaciju naroda prema autoritarnim režimima.

Makron je pozvao da se Evropa vrati svojim demokratskim vrednostima.

- Treba da ojačamo naše demokratije pronalaskom onoga što od nas čini Evropljanima - a to je - ne u slabljenju, već u odbrani demokratskih prava - rekao je Makron povodom obeležavanja 70 godina od Saveta Evrope.

#Emanuel Makron

'