AKTUELNO

Britanija je danas revidirala tarifni režim koji će stupiti na snagu ako iz Evropske unije izađe bez sporazuma, poručujući da će 88 odsto ukupnog uvoza biti oslobođeno carina.

U nastojanju da potrošačke cene zadrži na niskom nivou, a da pritom ne uništi domaće proizvođače, Britanija je saopštila i da bi, prema novom "vanrednom postupku revizije", od prvog dana mogla napraviti izmene u tarifnom režimu ako bude potrebe, prenosi agencija Rojters.

- Ujedinjeno Kraljevstvo je slobodna trgovinska nacija, a britanska preduzeća su u jakoj poziciji za nadmetanje na otvorenom, slobodnom tržištu - izjavio je britanski ministar za trgovinsku politiku Konor Berns.

London je novi tarifni režim prvi put objavio uoči prvobitnog datuma za istupanje iz Unije u martu ove godine, u sklopu priprema za izlazak iz bloka kojem se pridružio 1973.

Revidiranim planom snižavaju se tarife na kamione, uvode dodatnu tarife na odeću i prilagođavaju nameti na bioetanol, u nastojanju da se očuva podrška britanskim proizvođačima goriva, što je od ključnog značaja za nacionalnu infrastrukturu.

Vlada je, takođe, zadržala određenu zaštitu za britanske proizvođače automobila i poljoprivrednike, dok će se mnoge druge industrije suočiti sa jeftinijom konkurencijom iz inostranstva.

Budući da je preostalo još samo 23 dana pre nego Ujedinjeno Kraljevstvo napusti najveći trgovinski blok u svetu i da sporazum o "razvodu" još uvek nije ni na vidiku, vlada premijera Borisa DŽonsona je pojačala pripreme za potencijalno haotičan izlazak, navodi britanska agencija.

#Bregzit

'