AKTUELNO

SAD su već preuzele najopasnije militante Islamske države iz zatvora u Siriji i sada Evropa treba da primi ostale, izjavio je predsednik SAD Donald Tramp.

On je na Tviteru napisao da se u SAD nalaze najopasniji zatvorenici džihadisti, kao i da Turska i Kurdi ne smeju da dozvole pripadnicima Islamske države da pobegnu.

- Evropa treba da ih primi nazad, nakon brojnih zahteva. Trebalo bi to sada da učine. Oni nikada neće doći u SAD, niti će im to biti dozvoljeno - naglasio je Tramp.

Tramp je u četvrtak, 10. oktobra, potvrdio da su SAD iz Sirije sklonile džihadste Islamske države Aleksandu Kotija i El Šafija Elšeika, koji su povezani sa obezglavljivanjima u Siriji. Ova dvojica džihadista nalaze na bezbednoj lokaciji koju kontroliše Amerika.

Turska je u sredu, 9. oktobra, započela ofanzivu pod nazivom "Operacija mirno proleće" na severoistoku Sirije.

Ofanziva turske vojske započeta je vazdušnim napadima na položaje kurdskih jedinica u Siriji, a Ankara je saopštila da je cilj operacije stvaranje tampon zone duž tursko-sirijske granice, gde bi se mogle vratiti sirijske izbeglice koje se trenutno nalaze u Turskoj.

Sirijska državna novinska agencija Sana je operaciju turske vojske nazvala činom agresije, a postupke Ankare je osudila i međunarodna zajednica.

#Donald Tramp

#Evropa

#Sirija

'