AKTUELNO

Dve osobe su poginule, a desetine je povređeno u Bejrutu u sukobima policije i učesnika protesta protiv vlade, a zbog ekonomske krize u toj zemlji.

Poginula su dva strana državljana koja su se nagutala dimom nastalom usled požara u jednoj zgradi blizu mesta održavanja protesta u Bejrutu, prenosi Rojters.

Demonstranti su blokirali puteve širom Libana, pri čemu su palili gume, a bezbedosne snage ispalile su suzavac na demonstrante u centru Bejruta.

Crveni krst saopštio je da su se 22 osobe onesvestile, a da je 70 povređeno, dok su libanske bezbednosne snage saopštile da je povređeno 60 policajaca, prenosi AP.

U četvrtak uveče učesnici protesta su se okupili na Trgu Rijad el Sol a mnogi od njih su nosili državne zastave, pevali pesme i uzvikivali da žele da sruše vladu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Hassan Ammar

Pojedini učesnici protesta bacali su kamenice, cipele i flaše sa vodim na bezbednosne snage.

Učesnici protesta u selu Tel Nas poručili su da žele da rade, da imaju struju i vodu, da se obrazuju. Kako se navodi, proteste je podstakla namera vlade da poveća poreze, kao i bes građana zbog korumpiranosti političara. Vlada je proglasila stanje ekonomske krize i traži načine da smanji deficit.

Protesti su zakazani i za danas, a kako je saopštilo libansko ministarstvo obrazovanja, škole neće raditi.

#liban

'