AKTUELNO

Posmrtni ostaci nekadašnjeg španskog fašističkog diktatora, generala Franciska Franka, ekshumirani su i sahranjeni danas na groblju u blizini Madrida.

Frankova porodica napustila je groblje Mingorubio nakon sahrane, prenosi Rojters. Prethodno je kovčeg s posmrtnim ostacima, koji su izvađeni iz velikog mauzoleja u kompleksu Dolina palih, helikopterom prebačen u oblast u blizini groblja Mingorubio.

Ispred groblja, na kojem je sahranjena i Frankova supruga, okupilo se oko 500 pristalica nekadašnjeg diktatora kako bi dočekali helikopter.

Foto: Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Okupljeni su vređali španskog socijalističkog premijera Pedra Sančesa, čija je vlada naredila akciju ekshumacije i prebacivanja posmrtnih ostataka.

Kovčeg je bio ogrnut crvenim platnom sa amblemom porodice Franko, a na njemu je položen venac od lovorovog lišća, na kojem se nalaze simboli španske zastave, prenosi AP.

Postupak ekshumacije posmrtnih ostataka Franka iz monumentalnog muzeja u kojem je sahranjen 1975. godine, odobren je pošto je Vrhovni sud nedavno odbio prigovore njegove porodice.

Foto: TanjugAP/Bernat Armangue

Vlada se odlučila za ekshumaciju pre nego što se u Španiji održe opšti izbori 10. novembra.

Socijalisti su se dugo borili da izmeste Frankove ostatke iz mauzoleja koji se nalazi u Dolini palih, a posvećen je svim žrtvama građanskog rata (1936-1939) u kojem je stradalo oko 500.000 ljudi. Franko je vladao Španijom od 1939. do 1975. godine.

#Španija

'