AKTUELNO

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je grupi ministara da ne očekuju da SAD preduzmu ozbiljnu akciju protiv Irana naredne godine, javljaju izraelski mediji.

Netanjahu je sinoć prvi put javno nagovestio nelagodnost zbog oklevanja Vašingtona da preduzme akciju, nakon što su drugi izraelski zvaničnici u poverenju govorili o rastućoj smelosti Irana.

"Bahatost Irana u regionu se povećava i jača u svetlu nedostatka odgovora", rekao je Netanjahu sinoć na jednoj vojnoj ceremoniji, preneli su izraelski mediji.

TV Kanal 13 medjutim navodi da je Netanjahu ;privatno bio mnogo glasniji.

On je ministrima na sastanku iza zatvorenih vrata ;rekao da američki predsednik Donald Tramp neće delovati protiv Irana bar do izbora u SAD u novembru 2020. godine, sudeći po medijskom izveštaju koji ne navodi izvore te informacije.

Izraelski vojni zvaničnici su u poslednjih nekoliko dana izrazili zabrinutost da Iran počinje da odgovara na izraelske napade na svoje pozicije u Siriji ohrabren onim što se smatra nedostatkom odlučnosti SAD koje su signalizirale povlačenje iz regiona.

U sredu je komandant izraelskih vazduhoplovnih snaga general Amikam Norkin rekao je je izraelska protivvazdušna odbrana u pripravnosti za slučaj raketnih ili napada dronovima Irana ili saveznika te zemlje na Bliskom istoku.

Netanjahu je sinoć oceno da se Iran i iranski saveznici "neumoljivo naoružavaju".

On je to rekao ne ulazeći u detalje nakon povlačenja američkih vojnika iz Sirije i nedostatka odgovora na napad na saudijska naftna postrojenja koji se pripisuje Iranu.

U junu je predsednik Tramp odustao od planiranog napada na Iran u odgovoru na obaranje američkog drona, podseća AP.

Netanjahu je sinoć rekao da Izrael "neće oklevati da udari oštro na svakog ko pokuša da ga napadne".

#Benjamin Netanjahu

#Iran

#SAD

'