AKTUELNO

Zamenik šefa odeljenja za kontrolu naoružanja ruskog Ministarstva spoljnih poslova Vladimir Leontijev izjavio je danas da Moskvi i Vašingtonu ističe vreme da produže poslednji preostali sporazum o kontroli nuklearnog oružja.

On je rekao da je jasno da Rusija i SAD "neće biti u mogućnosti da proizvedu punu zamenu START sporazumu koji istice 2021.,godine".

Leontijev je naveo da su razgovori između Rusije i SAD tokom prošle godine pokazali da postoje pitanja koja zahtevaju veoma ozbiljno,ispitivanje na nivou stručnjaka.

Sporazuma o merama za dalje smanjenje i ograničavanje strateškog ofanzivnog oružja

Sporazum START, potpisale su Rusija i Sjedinjene Američke Države 2010. godine, a on je stupio je na snagu 5. februara 2011. godine. Ugovrom je predviđeno da svaka strana smanjuje nuklearni arsenal na takav način da u narednih sedam godina i nadalje ukupne količine naoružanja ne prelaze 700 interkontinentalnih balističkih raketa, balističkih raketa na podmornicama i teškim bombarderima, kao i 1.550 bojevih glava i 800 raspoređenih i neraspoređenih lansirnih sistema. Sporazum obavezuje Rusiju i SAD da razmenjuju informacije o broju bojevih glava i raketa-nosača dva puta godišnje.

#Rusija

#SAD

#oružje

'