AKTUELNO

Policija u Sankt Peterburgu uhapsila je čuvenog ruskog vojnog istoričara i profesora zbog sumnje da je ubio bivšu studentkinju.

On je uhapšen nakon što je izvučen iz reke sa rancem u kome su se nalazile ženske ruke i pištolj, saopštili su policijski zvaničnici, piše Gardijan. Lokalni mediji u Sankt Peterburgu izvestili su da je u pitanju čuveni ruski istoričar i univerzitetski profesor Oleg Sokolov.

On je, kako se navodi, bio pijan, i upao je u reku kada je pokušao da se otarasi delova beživotnog ženskog tela u subotu uveče.

Policija je, potom, otišla u stan Sokolova gde je zatekla stravičan prizor- obezglavljeno telo Anastasije Ješčenko (24), sa kojom je profesor zajednički potpisao brojne radove.

Oni su navodno bili u vezi, a profesor ju je ubio nakon svađe, kaže izvor, koji prenosi da je navodno profesor priznao zločin, prenosi Dejli Mejl. Istoričar je u pritvoru u bolnici, pošto pati od hipotermije. 

"Muškarac, star 63 godine spašen je iz reke", saopštila je policija. U saopštenju se dodaje da su ženske ruke pronađene u njegovom rancu, kao i da je on priveden.

Iako detektivi nisu imenovali muškarca, agencija AFP otkriva iz svojih policijskih izvora da je u pitanju Sokolov.

Ovaj istoričar jedan je od najcenjenijih u Rusiji, a poznat je po svojim književnim delima koje je napisao o francuskom vođi i generalu Napoleonu Bonaparteu.

On je čak radio i kao konsultant na nekoliko filmova koji su snimljeni o čuvenom Francuzu. Ovenčan je Francuskom legijom časti 2003. godine.

Planirao javno samoubistvo obučen kao Napoleon

Kako prenosi BBC, Sokolov je policiji kazao da je ubio svoju devojku tokom kućne svađe pa joj je potom odsekao glavu, ruke i noge. Planirao je da se reši tela, a zatim javno počiniti samoubistvo obučen kao Napoleon.

Njegov advokat kazao je da je Oleg priznao krivicu i da se kaje. Sokolov je napisao nekoliko knjiga o Napoleonu i bio je angažiran kao savetnik na nekoliko filmova, a njegova devojka mu je pomagala u radu i bila koautorka nekoliko dela. Oboje su proučavali francusku istoriju i voleli su da se oblače u kostime, a naročito Sokolov koji se oblačio kao Napoleon. Njegovi studenti kažu da je bio talentovan profesor koji je govorio francuski i imitirao Napoleona, ali da je bio i "čudak" koji je svoju devojku zvao Džozefina.

#Napoleon

'