AKTUELNO

Gradonačelnik Londona Sadik Kan odao je priznanje građanima Londona koji su pomogli da se savlada napadač na Londonskom mostu, a britanska štampa ih naziva herojima i iznosi detalje njihovog reagovanja.

Oglasila se i britanska kraljica Elizabeta koja je rekla da su građani nesebično rizikovali živote da obore napadača i otmu mu nož.

Britanska policija je ranije napadača koji je u petak nožem ubio dvoje, a ranio troje ljudi na Londonskom mostu identifikovala kao 28-godišnjeg Usmana Kana, koji je 2012. godine bio optužen za terorizam, a prošle godine pušten na uslovnu slobodu.

Gradonačelnik je rekao da su prolaznici umesto da poslušaju savet i pobegnu sa lica mesta radi svoje bezbednosti, odlučili da se suprotstave opasnosti.

"Videli smo građane Londona, obične građane koji su se poneli na izuzetan način", rekao je Kan.

"Dejli mejl" piše o herojstvu šefa obližnje Fišmongens sale, Poljaku po imenu Lukač, koji je juče rogom narvala pokušao da zaustavi napadača.

Lukač je sa zida sale skinuo rog i upotrebio ga kao koplje da zaustavi napadača.

Neki od onih koji su se suprotstavili napadaču su i bivši zatvorenici koji su učestvovali na jednoj konferenciji o rehabilitaciji zajedno sa napadacem u Fišmongers sali gde je napad i počeo.

Među njima, bio je i jedan osuđenik za ubistvo koji se rehabilitovao, prenose britanski mediji, navodi Rojters.

#London

'