AKTUELNO

Vlada Japana predstavila je danas revidirani plan za uklanjanje rastopljenog otpada od nuklearnog goriva iz nuklearne elektrane Fukušima Daiči, čija će realizacija početi 2021. godine.

Kako se navodi, to je proces za koji se navodi da je najveća prepreka u čišćenju devastiranog objekta, prenosi Kjodo. Nuklearna elektrana Fukušima pretrpela je znatna oštećenja uzemljotresu i cunamiju koji je pogodio Japan 2011. godine, a tada su seistopila tri reaktora.

Prema srednjoročnom i dugoročnom planu koje jeobjavila vlada, radovi na uklanjanju otpada trebalo bi da počnu u reaktorubroj dva, a u njemu se navodi da bi do 2031. godine trebalo da se dovršiuklanjanje 4.741 šipki za gorivo koje su ostale unutar bazena.

Foto: Tanjug/Suo Takekuma/Kyodo News via AP, File

"Dok se sve više ljudi vraća i obnavlja život u oblastima oko postrojenja u Daići,mi ćemo preduzeti mere zasnovane na principu uravnoteženja obnove irazgradnje", izjavio je ministar industrije Hiroši Kadžijama.

Reaktorbroj 2. bio je u funkciji kada je počela kriza, a izvesna količina goriva serastopila kroz posudu pod pritiskom reaktora koji drži gorivo i sakupljalo sena dnu spoljne primarne posude.

Ipak zgrada gde je bio reaktor broj 2. nije pretrpela eksploziju vodonika i procenjeno je da je nivo zračenja niži od ostalih.

#Japan

#Nuklearka

'