AKTUELNO

Francuski proizvođači i izvoznici šampanjca javno su osudili pretnju američke vlade da će podići tarife do 100 odsto na niz francuskih proizvoda, uključujući penušava vina, rekavši da oni nemaju nikakve veze sa sporom SAD i EU i pozvali vladu da im pomogne.

Ove kaznene mere prate novi francuski porez na digitalne usluge za koji Vašington tvrdi da će naštetiti američkim tehnološkim kompanijama.

"Možemo da razumemo različite stavove, ali šampanjac nije povezan s tim. Bojimo se da ćemo snositi posledice politike koja je iznad nas," izjavio je za Rojters direktor jedne od kompanija.

Ostale vrste francuskih vina već se suočavaju s dodatnim američkim carinama od 25 odsto u sklopu odgovora SAD na, kako je procenila STO, nezakonite subvencije evropskom proizvođaču avina Erbasu.

"Svečano pozivamo predsednika Republike da od danas preduzme sve neophodne inicijative, na nacionalnom, bilateralnom i međunarodnom nivou, tako da naš sektor ne plati cene ekonomskih i političkih izbora koje je donela Francuska", rekao je predsednik Federacije izvoznika vina i alkoholnih pića Francuske (FEVS) Antoan Lesija.

On je naveo i da izvoz francuskih penušavih vina u SAD iznosi skoro 700 miliona evra godišnje.

#Francuska

#Šampanjac

'