AKTUELNO

Snimak sa nadzorne kamere u ćeliji u fabrici u Veslaku, koji je u četvrtak objavila ProPublica, prikazuje poslednje trenutke dečakovog života.

Bolestan dečak iz Gvatemale, koji je umro u pritvoru u Teksasu, satima je ležao na podu dok ga nisu pronašli mrtvog, pokazuje snimak koji je objavila ProPublica.

Dečak, kojeg je američka granična policija identifikovala kao Karlosa Gregoria Hernandeza Vaskeza (16) preminuo je 20. maja u stanici granične policije u Veslaku u Teksasu, danima nakon što je ušao u SAD, kada su ga uhvatili imigracioni službenici, piše CNN.

Snimak sa nadzorne kamere u ćeliji u fabrici u Veslaku, koji je u četvrtak objavila ProPublica, prikazuje poslednje trenutke dečakovog života.

Oni su analizirali video i uporedili ga sa beleškama policije i hitne službe, kako bi napravili sled događaja.

Dečak je čekao da ga prebace u Sektor za zdravstvo i ljudske usluge, kao što je uobičajeno za maloletnike bez pratnje, kada mu je dijagnostikovan grip i odveden je u ustanovu u Veslaku.

U početku se vidi kako dečak hoda u ćeliji u fabrici, dok na sebi ima farmerice i majicu dugih rukava. Nakon toga legao je na betonsku klupu, dok drugi dečak, koji nije identifikovan, spava ispod pokrivača preko puta njega.

Tinejdžer se meškolji na klupi i neko vreme je van opsega kamere, pre nego što ga vidimo ponovo, kada se ruši na pod, licem prema dole.

Prema analizama portala, Karlos ostaje mirno na podu oko 10 minuta.

Nakon toga ustaje, odlazi do toaleta i čini se da će se uskoro srušiti. Nekoliko minuta se pomera i savija noge, pre nego što ih je ispružio i prestao da se kreće. U snimku su onda vidljive samo Karlosove noge, ruka i deo trupa. Ostatak njegovog tela blokiran je zidom na toaletu.

Video se onda naglo prekida i nastavlja četiri sata kasnije, pokazujući Karlosa u istoj poziciji, kada se njegov cimer budi, pronalazi ga na podu toaleta i zove čuvare.

Granična policija rekla je da je otkrila da Karlos ne reaguje tokom rutinske kontrole. Međutim, prema evidenciji koji je ProPublica dobila vidi se da su Karlosu urađene tri provere tokom perioda u kojem, prema videu, dečak leži na podu. U zapisnicima se ne navodi kako su vršene te provere niti se beleži da nešto nije u redu.

Još najmanje četvoro dece umrlo je nakon dolaska u SAD iz Gvatemale, a koje su uhapsili imigracioni službenici ove godine.

#Smrt

#Teksas

#Zatvor

#snimak

'