AKTUELNO

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je vlada koju podržavaju Ujedinjene nacije u Libiji zatražila od Ankare da pošalje trupe kako bi pomogle vlastima u Tripoliju da odbrane grad od ofanzive protivničkih snaga.

Turski poslanici mogli bi glasati već naredne sedmice o tom potezu, rekao je Erdogan i dodao da će njegova vlada podneti predlog zakona kojim će se omogućiti raspoređivanje turskih snaga u Libiji, preneo je AP.

U razgovoru sa zvaničnicima njegove vladajuće stranke, Erdogan je rekao da je vlada u Tripoliju libijskog premijera Fajeza Saradža "pozvala" Tursku da pošalje trupe u skladu sa sporazumom o vojnoj saradnji koji je nedavno potpisan.

Ankara i Tripoli su, takođe, potpisali pomorski sporazum. Oba sporazuma su se našla na meti kritika širom regiona. Saradžova administracija je od aprila suočena sa ofanzivom suparničke vlade sa sedištem u istočnoj Libiji i snaga lojalnih generalu Kalifi Hifteru, koji pokušava da zauzme Tripoli.

- Ići ćemo na mesta na koja smo pozvani, a ne na mesta na koja nismo pozvani - rekao je Erdogan i dodao: "Trenutno, pošto postoji takav poziv, prihvatićemo ga''.

Prema njegovim rečima, nacrt zakona bi mogao da bude usvojen 8. ili 9. januara, čim se parlament ponovo sastane.

Erdoganova vladajuća stranka ima većinu u parlamentu, što signalizira da će nacrt zakona biti lako usvojen.

Libija je podeljena na dve administracije, Saradžovu u Tripoliju i vladu generala Hiftera na istoku zemlje.

Borbe oko Tripolija eskalirale su poslednjih sedmica nakon što je Hifter proglasio da pokreće konačnu bitku za prestonicu. Hiftera podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat, Francuska i Rusija, dok Saradža podržavaju Turska, Katar i Italija.

#Libija

#Redžep Tajip Erdogan

'