AKTUELNO

Holandska vlada je zvanično objavila da će u 2020. godini prestati da koristi dosadašnje ime države i da će se od sada zvati Nizozemska.

Vlada radi na novom imidžu zemlje koji podrazumeva ne samo ukidanje imena Holandija već i odustajanje od logoa narandžaste lale.

Geografski, Holandija pokriva samo delove oko Amsterdama, Roterdama, Haga i Harlema. Međutim, u inostranstvu poznatiji je naziv Holandija nego Nizozemska, koje je, prema mišljenju vlade, pravo ime države.

Tako će od januara ovo ime biti skinuto sa svih zvaničnih materijala i iz marketinga. To je deo kompletnog "rebrendiranja" koji će državu koštati 200.000 evra.

Nizozemska će biti zvaničan naziv zemlje na Pesmi Evrovizije u maju u Roterdamu, kao i tokom Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine.

Takođe, fudbalska reprezentacija isključivo će se zvati Nizozemska na svakom zvaničnom nastupu.

Prema mišljenju vlade, nadimak Holandija izaziva previše klišea, kao što su klompe, lale, vetrenjače i marihuana, a ovo nisu stvari za koje se Nizozemska zalaže.

Ministar ekonomije Erik Vibis rekao je da Nizozemska ima najkonkurentniju ekonomiju u Evropi i snažan je nosilac inovativnih rešenja tehničkih i socijalnih izazova. I zbog toga ime Holandija mora da nestane.

Nova strategija se takođe koncentriše na održivi turizam, fokusirajući se na duži boravak koji prevazilazi Amsterdam. U maju je zemlja najavila da više neće aktivno promovisati Holandiju kao turističku destinaciju, jer su gradovi i atrakcije bili preopterećeni.

#Holandija

#Ime

#promena

'