AKTUELNO

Severnokorejski lider Kim Džong Un pozvao je članove centralnog komiteta Radničke partije da preduzmu "pozitivne i ofanzivne mere" kako bi se osigurali suverenitet i bezbednost države.

On je to rekao tokom zasedanja lidera stranke u Pjongjangu koje se održalo tokom vikenda, pišu severnokorejski državni mediji, a prenosi BBC.

Njegov komentar usledio je usred zabrinutosti da bi Severna Koreja mogla da prekine pregovore o denuklearizaciji sa SAD i ponovo počne da testira oružje.Agencija AP prenosi da je Kim tokom sastanka "sveobuhvatno i anatomski analizirao" probleme nastale u naporima da se obnovi nestabilna ekonomija severa i predstavio zadatke za "hitno ispravljanje teške situacije velikih industrijskih sektora".

On je govorio o potrebi da se pojača ekonomski sistem države, uspostavi snažna disciplina, ispravi teško stanje glavnih industrijskih sektora, ali i poveća poljoprivredna proizvodnja i unapredi nauka i obrazovanje.

Kako se navodi, Severna Koreja je saopštila da će sastanak, koji će se nastaviti bar još jedan dan, namenjen diskusijama o prevazilaženju "mnogobrojnih teškoća".

Dodaje se da je Kim rekao da će sever nastaviti "novi put" ako Vašington nastavi da uvodi sankcije i pritiske kao i da će velike promene politike objaviti tokom novogodišnjeg obraćanja planiranog za sredu.

Severnokorejski list Rodong Sinmun preneo je da je Kim nosio belu košulju i naočare sa debelim ramom a da se članovima stranke objavio na podijumu.

#Kim Džong-Un

'