AKTUELNO

David je osuđen u odsustvu, budući da je u bekstvu od 2017. godine kada je pušten da se brani sa slobode.

David Cufaj (27), državljanin Srbije koji je uhapšen u Peruu 2017. godine zbog sumnje da je član grupe koja je krijumčarila dve tone kokaina, juče je osuđen na 17 godina zatvora zbog ovog krivičnog dela.

Cufaj je osuđen u odsustvu, s obzirom na to da je pred kraj 2017. pušten da se brani sa slobode i od tada mu se gubi svaki trag.

Njemu se na teret stavlja da je finansirao pošiljku dve tone kokaina iz Perua u Belgiju. Droga je bila skrivena u konzervama špargle. Pošiljka je otkrivena 11. januara 2017. godine, a dva dana kasnije Cufaj je pao sa svojim saradnicima.

Nakon saslušanja, doneta je odluka da se Cufaj brani sa slobode, što je on iskoristio za bekstvo, te je na snazi i nalog za njegovo hapšenje.

U vreme hapšenja, tamošnji mediji označili su Cufaja kao glavnog čoveka za vezu peruanskih narko-klanova sa evropskim poručiocima narkotika.

Šef grupe bio je Hoze Karlos Uljon Rohas (41), takođe uhapšen, koji je gajio prijateljske veze sa Cufajem i angažovao ga za ovaj milionski posao.

Rohas je bio značajan igrač na tamošnjem tržištu, a internacionalnu grupu krijumčara vodio je najmanje dve godine. Osim što je predstavljao vezu sa Evropom, Cufaj je, ističu mediji, bio i glavni finansijer grupe.

Pretpostavlja se da je David ipak bio samo kanal kojim su druge, moćnije figure iz krimi sveta ulagale svoj novac u trgovinu drogom.

Rođen na Kosovu, živeo u Sarajevu

Osuđeni Cufaj rođen je na Kosovu, ali je odrastao u Sarajevu. Završio je Srednju ugostiteljsko-turističku školu i trenirao je boks. Pre nekoliko godina, prestao je da se bavi sportom i odselio se u inostranstvo, tačnije u Holandiju (Nizozemsku), a odatle u Peru gde je bio akreditovan za rad za jednu rudarsku kompaniju.

Cufaja su svojevremeno dovodili i u vezu sa bivšom mis Perua Kamilom Kanikobi. U martu prošle godine pojavile su se njihove zajedničke fotografije, a bivša misica je sve vreme tvrdila da joj "neko smešta", te da nije bila ni u kakvoj vezi sa Cufajem.

#Bokser

#Srbija

'