AKTUELNO

Američki predsednik Donald Tramp odobrio je ubistvo iranskog generala Kasima Sulejmanija pre sedam meseci.

Tramp je odobrio Sulejmanijevo ubistvo ako iranska "pojačana agresija" dovede do smrti nekog Amerikanca, navelo je pet sadašnjih i bivših visokih zvaničnika američke administracije.

U predsedničkom nalogu iz juna prošle godine naveden je uslov da Tramp ima poslednju reč u vezi s bilo kakvom posebnom operacijom da se ubije Sulejmani, rekli su zvaničnici.

Kako navodi NBC njuz, ta odluka objašnjava zašto je ubistvo Sulejmanija bilo na dnevnom redu opcija koje je vojska pre dve nedelje predstavila Trampu kao odgovor na navodni napad iranskih snaga u Iraku u kojem je poginuo američki građevinski radnik.

Zvaničnici su naveli da je Sulejmani, lider elitnih snaga iranske Revolucionarne garde Kuds, planirao napade na Amerikance i da je morao da bude zaustavljen.

- Predsedniku su u to vreme predstavljene brojne opcije - rekao je visoki zvaničnik američke administracije, dodajući da su "pre izvesnog vremena" Trampovi saradnici stavili ubistvo Sulejmanija na listu potencijalnih odgovora na agresiju Irana.

Nakon što je Iran u junu oborio američki dron, tadašnji Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton založio se za to da američki predsednik u znak odmazde odobri operaciju u kojoj će Sulejmani biti ubijen, kažu zvaničnici, dodajući da je to želeo i državni sekretar Majk Pompeo.

Tramp je, međutim, odbacio tu ideju, rekavši da će preduzeti taj korak samo ako Iran pređe crvenu liniju i ubije Amerikanca.

Američke obaveštajne službe su godinama pratile Sulejmanijevo kretanje.

U tekstu se navodi da je, kada je Tramp stupio na dužnost, Pompeo, koji je u to vreme bio direktor CIA, govorio predsedniku da razmotri agresivniji pristup prema Sulejmaniju, nakon što mu je predočio obaveštajne podatke o onome što su izvori NBC njuza opisali kao "vrlo ozbiljne pretnje koje se još nisu ostvarile".

Ideja o ubistvu Sulejmanija pomenuta je još 2017. godine u razgovoru tadašnjeg savetnika za nacionalnu bezbednost, generala u penziji H. R. Mekmastera s drugim zvaničnicima administracije o široj strategiji za nacionalnu bezbednost.

Prema rečima zvaničnika, to je bio samo jedan od mogućih elemenata Trampove kampanje "maksimalnog pritiska" na Iran i o tome se nije razmišljalo kao o prvom koraku.

O ubistvu Sulejmanija počelo je ozbiljnije da se razmišlja kada je u aprilu 2018. godine Mekmastera zamenio Bolton, poznat kao oštar protivnik režima u Teheranu.

Bolton je napustio Belu kuću u septembru prošle godine.

On je rekao da je dao ostavku, dok je Tramp izjavio da ga je otpustio zbog nesuglasica oko Irana i drugih pitanja.

#Donald Tramp

#Kasem Sulejmani

'