AKTUELNO

Cene akcija na svetskim berzama potonule su sa rekordnih nivoa usled poluljanog raspoloženja investitora nakon vesti da "prva faza" trgovinskog sporazuma između SAD i Kine, čije je potpisivanje najavljeno za danas, ne predviđa ukidanje američkih tarifa na kinesku robu još izvesno vreme.

Američki ministar finansija Stiven Menučin izjavio je kasno sinoć da će Sjedinjene Države zadržati tarife na uvoz kineske robe do završetka druge faze trgovinskog sporazuma između dve zemlje, što je pokrenulo investitore da prodaju izvesne rizične aktive kako bi "pokupili" profite, prenosi Rojters.

Indeks MSCI, koji meri vrednost azijsko-pacifičkih akcija (izuzimajući Japan) pao je za 0,48 odsto, povukavši se sa 19-mesečnog maksimuma koji je zabeležen u utorak, a japanski referentni indeks Nikei se spustio za 0,5 procenata sa četvoroneđeljnog najvišeg nivoa dostignutog prethodnog dana.

Južnokorejski KOSPI je pao za 0,54 posto, a kineski Šanghaj Kompozit i hongkonški Hang Seng su potonuli za 0,65 odsto, odnosno 0,74 procenta, respektivno, dok su australijske akcije odolele ovom trendu ojačavši za 0,47 posto na "krilima" rasta cena akcija rudarskih kompanija.

Pad vrednosti akcija na azijskom trgovanju pratile su i evropske berze, pri čemu su cene fjučersa na glavnim evropskim tržištima skliznule za oko 0,2 do 0,3 procenta.

Akcije na Volstritu su takođe oslabile u utorak, poništivši rekordne dobitke ostvarene ranije tokom trgovačkog dana, nakon što su mediji objavili da će Sjedinjene Države verovatno zadržati tarife na kinesku robu sve do posle predsedničkih izbora u novembru.

Prema noćašnjem berzanskom izveštaju CNBC-a, indeks fjučersa Dau DŽons je u ranim popodnevnim satima po američkom vremenu pao za 49 poena, što ukazuje da će na današnjem otvaranju biti u "crvenom" za više od 14 poena. Fjučersi u indeksnim korpama S&P i Nasdak takođe su neznatno opali.

#Berza

'