AKTUELNO

Jedan detalj OTKRIO JE SVE!

Jedne večeri prošlog novembra Kortni Partridž Meklenan (19) iz Australije rekla je "laku noć" svojim roditeljima i otišla u sobu na spavanje. U jednom trenutku u sledećim satima devojka je doživela napad astme. Kada su je roditelji proverili ujutru, Kortni je bila mrtva.

Roditelji devojke veruju da je smrt njihove ćerke u Glen Inesu u Novom Južnom Velsu posledica dima iz obližnjih šumskih požara. Poput mnogih naseljenih područja širom Australije na istoku, grad je poslednjih meseci zatrpan dimom.

- Pronađena je sa upaljenim svetlom na telefonu, kao da je tražila nešto. Inhalator je bio na krevetu pored nje - rekla je njena sestra.

Kortni je dijagnostikovana astma kada je bila dete, a prema rečima njene sestre, pogoršavalo se kada je bila u blizini zagađenja i prašine.

- Nije imala nikakve simptome pre nego što je otišla na spavanje. Bila je zdrava i zato smo svi bili šokirani kada smo saznali da je umrla - dodala je njena sestra.

Preliminarni izveštaj autopsije za uzrok njene smrti stavio je da je "nepotvrđen". Međutim, dodala je kako su joj roditelji rekli da njena sestra ima "hiper-ekstenziju pluća" - jedan indikator napada astme.

Prema rečima zdravstvenih zvaničnika, astmatičari su posebno ranjivi u krizi u Australiji koja traje mesecima.

U poslednjim mesecima gradovi kao što su Sidnej, Melburn, Kanbera i Adelejd izmerili su najgora očitavanja o kvalitetu vazduha na globalnom nivou.

U ruralnim delovima bližim požarima, stanje je još gore.

Dve nedelje pre nego što je Kortni preminula 28. novembra, požari su gutali Glen Ines, uzrokujući smrt dvoje ljudi.

#Smrt

#Spavanje

'