AKTUELNO

Veliki broj međunarodnih aktera je direktno ili indirektno ukljčen u ceo sukob. Libija je iz više razloga važna za ostatak sveta, posebno za ovaj region, ocenili su sagovornici za TV Pink.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potvrdio je da će njegova zemlja poslati vojsku u Libiju kako bi podržala Vladu nacionalnog sporazuma u borbi protiv snaga Halifa Haftara.

Kako je pojasnio, Turska će vojsku u Libiju poslati na osnovu sporazuma koji je Ankara potpisala sa Vladom nacionalnog jedinstva Fajeza Saradža.

Prethodno je Zakon o slanju vojne pomoći Libiji usvojio i Parlament Turske, a kako je ranije najavljeno, reč je o vazdušnoj, kopnenoj i pomorskoj pomoći.

Publicista prof. dr Srđo Trifković ocenio je gostujući u Novom jutru TV Pink da do Trećeg svetskog rata neće doći, i da je situacija malo napumpana.

- Turska i Rusija imaju dobre razloge da izbegnu bilo kakvu konfortaciju. Rat nije izvestan, sa jedne strane imaćemo nekolicinu tuskih insturkotra, a ne borcima na privm linijama fronta, sa druge strane reč je o ruskim plaćenicima. Vlada nacionalnog jedinstva je jedna fantomska institucija, ogranak muslimaskog bratstva – ocenio je Trifković.

Istoričar Nemanja Starović kaže da će Libija bit “tetar za velike sile”.

- Tu će biti dominacija kako velikih sila, kako globalnih tako i regionalnih igrača. I Turska i Rusija su sile koje se zalažu za neku vrstu deeskalacije i pacifikacije tog područja. Međutim, oni nisu jedini akteri koji su prisutni na terenu – smatra Starović.

- Veliki broj međunarodnih aktera je direktno ili indirektno ukljčen u ceo sukob. Libijanam je jako važna jer se tamo nalazi nafta i blizu je evrospskim tržištima, drugi razlog su migratorni tokovi, kontrola potencijalnih energetskih tokova, a to je ujedno jako važno i za tursku – dodao je Starović.

Podsetimo, borbe između snaga međunarodno priznate Vlade i jedinica generala Halife Haftara, koji vlada na istoku zemlje, počele su nakon svrgavanja sa vlasti dugogodišnjeg predsednika Muamera el Gadafija.

#Libija

#Redžep Tajip Erdogan

#Turska

'