AKTUELNO

Iako je juče objavljeno u zvaničnom saopštenju Bakingemske palate da se princ Hari i princeza Megan Markl više se neće služiti svojim kraljevskim titulama niti će dobijati novac od kraljevske porodice, oni se toga još uvek ne pridržavaju.

Naime, samo par minuta nakon što je saopštenje iz Palate ugledalo svetlost dana, Megan i Hari su na svom sajtu "Sussex Royal" pustili objavu o promenjenim ulogama u kraljevskoj porodici i potpisali se kao "njihovo kraljevsko visočanstvo", iako su te uloge upravo lišeni, piše Dejli mejl.

Oni će od sada biti imenovani samo kao vojvoda i vojvotkinja od Saseksa, bez epiteta "njihovo kraljevsko visočanstvo".

Foto: Tanjug AP/Steve Parsons

Svetska javnost odmah je ovo prokomentarisala kao provokaciju, a iako je prošlo 12 sati od objave, Hari i Megan ovu "grešku" nisu ispravili.

Takođe, kako prenosi BBC, vojvoda i vojvotkinja od Saseksa rekli su da nameravaju da nadoknade novac za popravku Frogmora, kuće koju su koristili, a ona će ostati njihov dom u Ujedinjenom Kraljevstvu.

U pitanju je novac poreskih obveznika koji su iskoristili da bi renovirali svoj dom. Oni bi trebalo da vrate oko 2,4 miliona funti, koliko je uloženo u sređivanje imanja koje se nalazi nedaleko od Vindžora.

Novi aranžman stupa na snagu na proleće ove godine, saopštila je Palata. U najnovijem saopštenju kraljica je rekla da je zadovoljna jer je nakon "višemesečnih kontroverzi i nagađanja" pronađen konstruktivan put za njenog unuka i njegovu porodicu.

Foto: Tanjug/Victoria Jones

- Hari, Megan i Arči će uvek biti mnogo voljeni članovi moje porodice. Prepoznajem izazove koje su iskusili kao rezultat intenzivnog nadžora u poslednje dve godine i podržavam njihovu želju za samostalnijim životom. Želim da im se zahvalim na predanom radu u ovoj zemlji, u zajednici i šire, i posebno sam ponosna na to što je Megan tako brzo postala član porodice. Svi se nadamo da će im današnji sporazum omogućiti da započnu izgradnju srećnog i mirnog novog života - poručila je Elizabeta II.

Iako više zvanično neće moći da predstavljaju kraljicu, par je naglasio da će i dalje podržavati krunu i Elizabetu.

#Megan Markl | Meghan Markle

#Princ Hari od Velsa | Prince Henry of Wales

#potpis

'