AKTUELNO

Ministar finansija SAD Stiven Mnučin rekao je danas u Londonu da bi trgovinski sporazum s Velikom Britanijom mogao biti zaključen ove godine, uprkos neslaganju o porezu na digitalne usluge i o tome da li će se dopustiti kineskom tehnološkom gigantu "Huaveju" da gradi delove nove mobilne mreže velike brzine.

Velika Britanija napušta Evropsku uniju za manje od nedelju dana, prekidajući decenije neometane trgovine s tržištem od 650 miliona gradjana. Zamena tih trgovinskih veza drugim sporazumima posle Bregzita smatra se kljulnom za privredu i budućnost te zemlje.

"Mislim da je tajming važan", rekao je Mnučin publici u istraživačkom centru "Čatam haus", "Znate, fokusirani smo da pokušamo da to postignemo ove godine jer smatramo da je važno i jedne i za druge".

Mnučin se zaustavio u Velikoj Britaniji na putu kući s četvorodnevnog Svetskog ekonomskog foruma u ​​švajcarskom gradu Davosu. Razgovarao je s ministrom finansija Velike Britanije Sadjidom Džavidom i u Davosu i danas u Londonu.

Međutim, odbio je da iznese bilo šta o onome što je opisao kao razgovor "koji se nastavlja" s britanskom vladom o "Huaveju".

Sjedinjene Države pritiskaju Veliku Britaniju i druge saveznike da zabrane "Huaveju" da gradi delove njihove mreže 5G, tvrdeći da bi to bio bezbednosni rizik što "Huavej" žestoko negira.

"Huavej" je najveći svetski proizvođač centrala za kompanije mobilne telefonije i interneta. Ali, pod sve većom je kontrolom zbog američkih navoda da bi kineska vlada mogla naterati tu firmu da joj da pristup podacima o potrošačima na njenim mrežama.

"Želimo da budemo sigurni da je naša infrastruktura zaštićena", rekao je Mnučin. "I mislim na širu osnovu... jer se sve više i više stvari povezuje s mrežom, pitanja nacionalne sigurnosti nadilaze tradicionalne aspekte i prelaze u različite druge".

Britanski premijer Boris Džohnson i američki predsednik Donald Tramp razgovarali su u petak tepefonom o saradnji radi postizanja sigurnosti telekomunikacijskih mreža. Očekuje se da će Savet Velike Britanije za državnu bezbednost sledeće nedelje doneti odluku o "Huaveju".

U vezi s drugim velikim pitanjem o kojem se ne slažu Vašington i London - oporezivanju poslovanja velikih tehnoloških firmi, Mnučin je odbacio ono što smatra "neproporcionalno velikim interesovanjem" za to. London je saopštio da će uvesti taj porez ove godine.

"SAD vrlo snažno smatraju da je svaki porez napravljen posebno za digitalne kompanije, diskriminatorski i neprimeren, i predstavlja kršenje naših poreskih sporazuma i drugih pitanja", rekao je on.

Taj porez je namenjen sprečavanju multinacionalnih kompanija da izbegnu svaki porez. Velika Britanija želi međunarodni sporazum o svetskim, globalnim porezima i rekla je da će odustati od digitalnog poreza kada se takav porez uspostavi.

Amerikanci kažu da taj porez nepošteno izdvaja kompanije poput "Amazona" i "Gugla".

Britanski stav je u suprotnosti sa stavom Francuske koja je ove nedelje odložila svoj porez na velike tehnološke kompanije u zamenu za obećanje Sjedinjenih Država da neće uvesti kaznene carinske tarife na robu iz Francuske kojima je Vašington zapretio da bi sprečio Pariz da oporezuje poslovanje američkih tehnoloških giganata na francuskoj teritoriji

#London

'