AKTUELNO

Svi će morati da se suoče sa ovom situacijom. Na obe strane će se osetiti izlazak Britanije iz EU, jer ona nema samo ekonomsku snagu već je to zemlja koja ima i posebnu političku i vojnu težinu, rekli su sagovornici za TV Pink.

Poslanici britanskog parlamenta podržali su plan premijera Borisa Džonsona pa se očekuje da će Velika Britanija Evropsku uniju da napusti 31. januara ove godine.

Foto: Tanjug AP/Dan Kitwood

To će se desiti tačno posle 47 godina. Inače, Velika Britanija je deo evropske zajednice postala 1. januara 1973. godine, a iz nje izlazi za tri dana, tačno u ponoć.

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku za Novo jutro TV Pink kaže da je Bregzit krupna stvar kako za Britaniju, tako i za članice EU. Ona je odlazak Britanije iz evropske zajednice okarakterisala kao snažan, geopolitčki zemljotres.

- To nije uobičajna situacija. Ovo je prva zemlja koja napušta EU. Počele su već priče šta će dalje da se dešava i kako će sve da funkcioniše. Izlazak Velike Britanije je jedan ozbiljan geopolitički zemljotres za sve. Svi će morati da se suoče sa njenim nedostatkom – rekla je Grubješić naglašavajući da “Britanija nikada do kraja nije bila integrisana u EU”.

Foto: Pixabay.com

- Oni nisu bili deo Šengena, nisu primili ni Evro kao valutu. Sa druge strane, po ekonomskoj snazi, Velika Britanija je bila druga, odmah posle Nemačke. Sada se već postavljaju i pitanja troškova razvoda. Pominje se da će nekih 10 milijardi evra sada nedostajati u budžetu EU – kaže ona objašnjavajući da bi to onda značilo da troškovi ove orgnaizacije bi morali da se ili smanje, ili da se povećaju iznosi ostalih zemalja.

Miroslav Stojanović, nekadašnji dopisnik Politike iz Bona, kaže da posledice neće da se osete samo kroz ekonomsku, već i kroz politčku ali i vojnu prizmu.

- Sada je kompozija drugačija. Specifična težina EU opada i na globalnoj sceni, jer Velika Britanija nema samo ekonomsku snagu već je to zemlja koja ima i posebnu političku težinu. Pored Francuske, ona je jedina zemlja koja raspolaže nuklearnim oružjem – kaže Stojanović.

Prema njegovim rečima, proces ovog “razvoda” trajaće još neko vreme, jer to nije samo jednostavno izlazak iz evropske zajednice, već i izlazak iz svih nadležnih institucija koje funkcionišu u sklopu EU.

- Nije u pitanju samo napuštanje EU, kao zemlje od 28 članova, već i odlazak iz svih agenicija pri EU, ali i napuštanje svih institucija kao u Velikoj Britaniji, tako i u ostatku Evrope. Filigrantski se mora mnogo toka oblikovati. To je jedan proces koji Evropa prvi put prolazi pionirski – smatra Stojanović.

#Bregzit

#Ekonomija

#Velika Britanija

'